Groene Buffie

Wie hier regelmatig eens passeert, weet dat ik gezegend ben met een stel zeer groene vingers. Ik doe niets liever dan heel de dag in de tuin spitten, wieden, planten, etc.
Gezien mijn voorliefde voor alles wat natuur is, is het dan ook maar normaal dat ik in mijn dagelijks leven ook zo natuurvriendelijk mogelijk probeer te leven. Even onze inspanningen op een rijtje:

* Wij proberen zo spaarzaam mogelijk met water om te springen:
De afwasmachine gaat enkel aan wanneer die helemaal vol zit en niet om 5 glazen en 2 borden af te wassen; Tijdens het tandenpoetsen laten we het water niet constant lopen, enkel wanneer je je tandenborstel en/of mond wil spoelen gaat de kraan open

* We gebruiken zoveel mogelijk producten van ecover in huis voor de was en de plas.

* Zo goed als al onze lichtpunten zijn voorzien van spaarlampen en het licht gaat ‘s avonds enkel aan op plaatsen waar wij ook effectief aanwezig zijn. Geen licht dat onnodig blijft branden in gangen of buiten aan het huis.

* Er wordt ook aan elektriciteit gespaard door alle toestellen die niet gebruikt worden volledig uit te schakelen, dus geen stand-by lampjes die onnodig stroom verbruiken.

* Alle afval wordt consequent gesorteerd, wat resulteert in slechts een beperkte hoeveelheid restafval. Papier, glas en PMD gaan in de hiervoor voorziene bakken, keuken- en tuinafval gaat in de composthoop.

* Als wij naar de winkel gaan nemen wij onze eigen stevige boodschappentas en – mandje mee. Als er toch plastic zakjes mee worden genomen, dan worden ook deze zo vaak mogelijk verbruikt. TIP: de grote blauwe zakken van Ikea lenen zich perfect tot boodschappen doen: ze zijn groot, stevig en besparen tijd bij het in- en uitladen.

* Onlangs hebben we onze verwarming een graadje lager gezet. Je voelt het amper en als het toch te fris is, dan is een dekentje het perfecte middel voor extra warmte en gezelligheid in huis.

* De laatste dagen heb ik consequent max. 90 km/u gereden op de A12 tussen Brussel en Antwerpen (waar je eigenlijk harder mag). Ik had er geen problemen mee, ‘t is trouwens veel relaxter ook!

Allemaal kleine en goedkope ingrepen in je dagelijkse leven die veel effect kunnen hebben als een hoop mensen deze naleven. Graag zouden we ook zonnepanelen laten installeren op ons dak, maar daar is spijtig genoeg nog geen budget voor.
Maar heeft er iemand nog tips – en liefs budgetvriendelijke – om groener te leven? Dan hoor ik het graag!

4 thoughts on “Groene Buffie

  1. Isolatie.

    Overigens dank voor de fotovoltaische cellen site. Heb ik doorgegeven aan mijn oudste dochter( 23 ) , die net ( in Werchter) een huis gekocht heeft.

  2. je bent goed bezig buffie!
    Zelf ben ik in bezit van zonnecellen waardoor ik nu een nulfactuur heb voor elektriciteit (dankzij 7O0 kwh gratis en groenestroomcertificaten). Investering betaalt zich vlot terug.

  3. Aan het stokje kan ik niet deelnemen wegens geen blogger.

    Toch nog dit. De fed. regering gaat dit weekend tot méér steun beslissen voor aanwending zonneënergie voor woningen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *