Op naar het bos

Musicals, je bent er gek van of je vindt er geen moer aan. Ik ben in ieder geval een fan en kan bij het aanzien van al die glitter en glamour amper stil op mijn stoel blijven zitten.
Zo vind ik de verfilming van Hairspray fantastisch. Van begin tot einde een musicalfilm zoals ze eigenlijk allemaal zouden moeten zijn. Met veel swing, prachtige decors en kostuums, geen enkel vervelend moment en acteurs die de pannen van het dak zingen.
Maar eergisteren werd ik van mijn stoel geblazen door een opvoering van een musical die van alle grootschaligheid was ontdaan.
Into The Woods is een vrolijke en satirische sprookjesmusical die figuren uit verschillende verhalen van Grimm in het bos met elkaar laat kennismaken. Allemaal zijn ze druk in de weer met het vervullen van hun wens, tot een ander hun pad kruist en de boel danig door elkaar schudt. Hoewel deel één heel traditioneel wordt afgesloten met ‘ze leefden nog lang en gelukkig’, toont deel 2 de andere kant van het sprookje. De prins van Assepoes wordt verliefd op Doornroosje, Roodkapje blijft alleen achter na de dood van zowel haar moeder als haar grootmoeder en ook Sjaak verliest alles wat hem dierbaar is… Na het eind van elk sprookje worden de personages geconfronteerd met de werkelijkheid van het bestaan en wordt de herkenbaarheid alsmaar groter.
Maar deze musical was meer dan een goed scenario en mooi nummers. Hij werd ook gespeeld door een paar grote en klinkende namen binnen het musicalcircuit. Vera Mann zet tegelijk een erg kwetsbare en sterke heks neer. Maike Boerdam en Wieneke Remmers spelen en zingen zo puur en oprecht dat het gevoel het van je overneemt.
Het decor en de kostumering zijn simpel, origineel en functioneel. Maar meer is ook niet nodig omdat de cast zo sterk is dat ze het decor en alles wat erbij hoort ook spelen.
En dit vermaak op topniveau wordt je aangeboden voor het onnozele prijskaartjes van 20 euro in het M-lab in Amsterdam. Het M-lab is een laboratorium voor muziektheater, zoals de ‘Hollanders’ dat zo mooi kunnen zeggen. Een plek, zwaar gesteund door de Vandenende Foundation, waar talent de ruimte krijgt om zijn ding te doen zonder zich zorgen te moeten maken over commercieel succes. Met grote namen, goede faciliteiten en een open mind. We kunnen er nog wat van leren!
Alsook van het programma ‘Op Zoek Naar Evita’ waarin Joop en zijn afgevaardigen op zoek gaan naar de geschikte zangeres/actrice om de rol van Evita te vertolken in de gelijknamige productie. En dit alles live op tv in een wervelende show. Je zou er zin van krijgen om nog vaker naar het theater of de schouwburg te gaan.
En hopen dat ooit deze interesse voor cultuur – zowel commercieel als kleinschalig – zou overwaaien naar ons arme Vlaanderen waar men amper de trappen van de schouwburg betreedt en een goed uitgerust theater eerder een uitzondering is.
In ieder geval: voor al wie weldra nog eens in Amsterdam is, ga naar het M-lab, in hoeveree dat de voorstellingen nog niet uitverkocht zijn, en laat je betoveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *