Tuintherapie

Afgelopen zondag was het weer perfect: zachte temperatuur, amper wind en geen regen. Het moment om mijn klompen te kuisen en voor het eerst dit jaar terug de tuin in te duiken. Het was geleden van oktober dat ik nog wat in onze tuin gewerkt had en ik was alweer vergeten hoeveel deugd dat kan doen. De frisse lucht, licht briesje in mijn haren, kwetterende vogels die zich verlekkerden aan de vetbollen in de boom, de natte leemgrond. Heerlijk gewoon. Een paar uurtjes knippen, snoeien en verdorde bladeren opruimen. Verstand op nul en met je handen bezig zijn. Ik werd er een heel ander mens van. Net alsof, naast de tuin, mijn stoffige winterlijf, ook een grondige kuisbeurt kreeg en terug begon te bruisen van energie. Ik werd er zowaar instant gelukkig van.
Waar ik me wel over verbaasde was hoeveel planten al uit hun winterslaap aan het ontwaken zijn. De valeriaan, clematis, lonicera, hortensia hebben al frisse groene scheuten. Ook de bollen steken hun eerste scheutjes boven de grond. Het wordt een veelbelovende lente met massa’s crocussen, tulpen en irissen!…al start hij veel te vroeg!
Na de grondige kuisbeurt van afgelopen weekend is het nu even wachten op meer groen voor de volgende tuinacties. Ondertussen houd ik me zoet met het lezen van mijn nieuwste tuinturf: The Complete How To Be A Gardener van mijn ultieme tuinidool Alan Titchmarsh. Het perfecte verjaardagscadeau voor deze tuinkabouter. Dank je wel liefje!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *