Op de barricade

Kaat schreef er deze week een stukje over. Vervolgens ging Licht in de duisternis er ook verder op in. Over vrouwen, werken en kinderen en hoe moeilijk dat allemaal te combineren is. Binnen een dikke 2 weken ga ik dat voor het eerst aan de lijve ondervinden want dan ga ik terug aan de slag.
Ik heb er een heel dubbel gevoel bij. Enerzijds ben ik blij dat ik terug kan gaan werken want het geeft me zoveel voldoening. Dag in dag uit thuis zijn, het huishouden doen en voor Sophia zorgen is fijn maar ik zou er mijn honger niet mee kunnen stillen. Anderzijds springen de tranen in mijn ogen als ik denk aan die eerste werkdag waarop ik Sophia bij de onthaalmoeder zal afzetten. Mijn lieve kleine meisje, waar ik de afgelopen 4 maanden zo’n hechte band mee heb opgebouwd, ga ik dan voor het eerst een beetje moeten loslaten..en dat doet nu al pijn.
Vervolgens wordt het zoeken naar een goede balans tussen werk en gezin…geen sinecure volgens de bloggende vrouwen waar ik hierboven naar verwijs. Gisteren, tijdens het avondmaal, schoot de volgende gedachte door mijn hoofd:

Wij leven vandaag in een maatschappij waar hard werken de maatstaf is geworden. Wie niet meedraait in deze dolle wereld valt er een beetje buiten, zo ook de huismoeder, ondanks het feit dat ook zij keihard werken. Buiten deeltijds werk zijn er amper mogelijkheden voor moeders – en nog minder voor vaders!!! – om werk en gezin op een aangenamere manier te combineren.
Zou één van de oorzaken hiervan kunnen zijn dat, op enkele uitzonderingen na, alle hoge postjes, waar zulke beslissingen genomen worden, bezet zijn door mannen. Echte carrièregerichte mannen die door het harde en vele werk zelf amper tijd hebben voor hun gezin en de noodzaak van een beter evenwicht dus niet aan de lijve ondervinden? Mannen met zulke hoge lonen dat hun vrouwen het zich gerust kunnen permitteren van met de kinderen thuis te blijven, als ze dat zouden willen. Waarom zouden deze mensen gaan pleiten voor een flexibeler werkregime als ze de nood hiervoor niet zelf voelen?

Aanstaande maandag en dinsdag behandelt de BBC reeks ‘The trouble with working women’ een deel van deze problematiek. Ik ga zeker kijken en ben benieuwd tot welke conclusies zij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *